Miért jut eszembe a balkán szó a sziget fesztiválról? Talán azért, mert minden, ami a szigeten kívül történik, arra magasról szarnak a szervezők. Mivel a sziget közelében lakom, ez engem elég közvetlenül érint. Sajnos 2011-ben még mindig nem tartunk ott, hogy egy vállalkozás törődjön, figyelmet fordítson arra a közösségre, ahol a tevékenységét végzi. (Tisztelet a maroknyi kivételnek). Lássunk néhány példát, hogy a sok százezer (külföldi) fiatalt szórakoztató fesztivál miben marad el a nyugati színvonaltól.

1) hangerő a környéken: erre ne is pazaroljuk a szót, már megszoktuk. A IV. kerület kicsit többet kap belőle, de azért óbudán sem nyugodtak az esték ilyenkor. Este 10-ig keményen hallani mindent, még 1-2 km-re is a szigettől. A nagy melegben így nem lehet ablakot nyitni, mert akkor jön be a prodidzsáj, szegény gyerek meg még azt nem szereti, ő aludna. A 65 decibel nyiván vicc, ezt idén is igazoltuk pár méréssel. Az utolsó napon pedig rendszeresen messze túllép mindent a hangzavar, gondolom akkor már úgysem szól senki...

2) közlekedés: este el lehet ugyan jutni a szigetre autóval, de nem könnyű, mert a környező utakon rendszeres ilyenkor a dugó. Nyilván a látogató hibája, hogy nem tudja merre menjen, melyik utcák vannak lezárva ilyenkor, stb. Kultúráltabb országokban ilyenkor láthatósági mellényes segítők terelik a látogatókat és segítenek a problémamentes megközelítésben. Persze ki is lehetne táblázni, hogy merre menjen a szerencsétlen autós látogató, de sajnos táblára nem futja, így is veszteséges a rendezvény.

3a) parkolás: 2 féle autós látogató van. az egyik a külföldi, aki egy hétre lerakja a kocsiját a házad előtt, így esélyed nincs rendesen parkolni. A másik a többnyire magyar látogató, aki "csak" egy estére hagyja ott a kocsit a házad előtt, de mivel minden este jönnek jó sokan, ezért ezen a héten felejtsd el, hogy a lakásod környékén, vagy hogy szabályosan tudsz parkolni. Aki például a Kaszásdűlő lakótelepen lakik, az a pár ezer ember minden évben nagyon örül ennek. Sajnos, mivel a sziget veszteséges, nincs pénz ingyenes parkoló kialakítására, ahova be lehetne terelni a sok jeggyel / bérlettel rendelkező látogatót. A holnapon ugyan fel van tüntetve pár parkoló, de ezek mind fizetősek és ugye elégdrágavoltajegy, minek fizessek még, illetve nem is mindenki nézegeti a sziget honlapját indulás előtt. Így a végén mindenképp a környék kis utcáiban keres parkolót magának, aki autóval érkezik.

3b) szerencsére a felkészült magyar rendőrség nem hagyja, hogy szabálytalanul parkoljanak autók a sziget környékén, jó kis büntetést kap, aki a fűre áll, vagy a járdából a kelleténél többet foglal el autójával. Mi ezzel a gond? Egyszerű: a szigetre látogatók jó része hamarabb áll be a helyi lakosok által használt szabályos parkolóhelyekre, így a munkából hazatérő apu, meg a gyerekeket és a bevásárlócekkert cipelő anyu már csak messzebb, sokszor szabálytalan helyen tud megállni. Nagy öröm reggel a büntetőcetli. "Te szemét helyi lakos! Nem csak, hogy szívod itt a szigetet egy héten át, még le is szedünk büntetéssel." Kár, hogy ha már a sziget nem biztosít parkolóhelyet, még a rendőrséggel sem egyeztet (eredményesen) az ügyben.

4) szemét+vandalizmus: egy tucat fotót készítettem a környékről, a sziget alatt és után. Sok helyen a zöld parkok tele szeméttel, piás üvegekkel, csikkekkel. Padok széttörve, kukák szétrúgva. A játszóterek mellett végig ment az ivászat + cigi, főleg nappal, most maradt egy halom szemét. Na és ehhez mi köze a szigetnek? Akik ezt a sok szemetet, rongálást csinálják, azok a szigetelők, akik nappal kijönnek lerészegedni az olcsó auchan+ábécés sörből, mert ugye bent elég drága a védőital. Ha már a sziget meg tud fizetni pár száz (ezer?) biztonsági embert, vajon miért nem fizet meg még egy párat, akik a környéken járőrözve rendet tartanak? Nem rendőr kell, az úgysincs elég, nem is az ő dolguk szerintem. Csak rá kéne szólni az emberekre, hogy itt ne piálj, azt ne dobd el, na most azt a padot miért töröd el, stb...

5) gyerekek: augusztusban mi van a szigeten kívül? nyár, meleg, iskolai vakáció, óvodai és bölcsödei szünet. Sebaj, majd viszem a kindert a játszótérre, meg a hajógyári szigetre. Na, a játszótér az eléggé esetleges, mert ott csöveznek a hollandok már délelőtt, a hajógyárira meg nem engednek be már a sziget előtt, na meg a sziget után pár napig, összesen kb 2 héten át. 

+1) mi a haszna a szigetet befogadó két kerületnek (főleg III és a hangerő miatt a IV) ebből? Nem tudom. Sokat szívunk, de nem tudom mi a jó benne? A szentendrei úti lakótelep + kaszásdűlő ltp + aquincum ltp + IV kerület sziget felőli része, összesen kb 40-50ezer ember (!) napjait nehezítik meg kb 2 hétre. Jó lenne például, ha a szigethez kötődő költségvetési bevételek egy része, vagy a Tarlós úr által kialkudott 50 millió láthatóan itt lenne elköltve. Készülhetne belőle játszótér, park, valami szép, bármi. De gondolom ez a sok pénz is "csak" megy a közösbe... Mondjuk az legalább pozitív, hogy a sok külföldi itt költi el a sok pénzét a magyar cégeknél, mint SABMiller, Auchan, Tesco, McDonalds, CocaCola, stb. :)

Oké, oké, anyázni mindenki tud, de akkor most legyünk konstruktívak is. Mi a fenét lehetne csinálni?

1) ingyenes parkolót biztosítani a látogatóknak.

2) a parkolóba be is vezetni / terelni a látogatókat (táblák, irányítók)

3) rendőrséggel egyeztetni, hogy a szabálytalan parkolókat nem kell ezen a héten megbüntetni, mert sokszor a tehetetlen helyi lakos áll a rossz helyen

3) kicsit jobban odafigyelni a környező közösségekre: járőrözés, szemétszedés, stb.

4) kicsit jobban tájékoztatni az embereket arról, hogy mettől-meddig milyen utak lesznek lezárva

5) esetleg a környező közösségekkel konzultálni, akár egy forró drótot fenntartani, amit a rendezvény alatt lehet hívni

Persze miből lenne erre pénz, amikor a sziget szinte minden évben veszteséges? Aki nem érti, annak szívesen elmagyarázom egy pohár sör mellett a Costesben. :) Hiszen pont ez a lényeg, ez itt nem is igazán pénz, sokkal inkább odafigyelés kérdése. Szerintem.

egy óbudai lakos

A bejegyzés trackback címe:

https://szigetmasszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr33157809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

readya 2011.08.16. 20:42:26

Szia

Én is Óbudai lakos vagyok és egyben sziget látogató is. Gondolom este 23 órát akartál írni a zajra, mivel addig mennek a koncertek... Vagy ha szerinted csak 22 óráig van zajszennyezés, az nagyon érdekes, hiszen 22:30-kor és 22:50-kor is ugyanazt kapod...

1) 30 fokban javaslom ne nyiss ablakot, hanem a meleget tartsd kint és ventilátorral hajtsd bent a levegőt. A gyerek is alszik és a gond is letudva. Akinél nincs kisgyerek, teljesen nyugodtan tud létezni nyitott ablakkal. Én is. Nem kötekedésből mondom.

2) tábla is van és a rendőrök is ott vannak a legtöbb kereszteződésben. Lehet, hogy szerinted nem, de én minden nap láttam őket és még a forgalmat is szépen terelték. A legnagyobb gond ilyenkor, a hülye magyar. Még le is fényképeztem a sok barmot, amelyik az alsó rakparton állt a dugóban az Árpád hídtól. Persze a Margitnál felmehettek volna a felsőre és ott lehetett is közlekedni, de nekik jobb az úgy. Na ezért nem lehet közlekedni olyankor. Én jókat derültem rajtuk.

3a) ez sajnos így van. Javaslom tereptárgyakkal védd meg a parkolóhelyedet. Jobbat nem tudok mondani. Ha nem megy, lerakhatod a kocsit a házadtól pár száz méterre vagy messzebb is. Ott is tud állni és aki nem olyan szerencsés, mint te, hogy van parkolóhelye vagy biztonságban akarja tudni az autóját, az nálunk 500-1000 métert minimum sétál a védett parkolótól hazáig. Se rossz idő, se más nem gátolt meg ebben.

3b) nem a helyi lakost büntették a rendőrök, hanem a szabálytalan parkolást. A szabályosat is meg lehet oldani, próbáld a 3a) módot, ha meg ehhez nincs kedved, viseld következményeit. Nem fogok könnyet ejteni a szabálytalanul parkolók miatt és a rendőr se mérlegeljen.

4) ez valóban gond. A magam részéről az összes általam látott parasztra rászóltam. Viszont amiről te beszélsz, az közterület. Márpedig azok biztosítása nem a fesztivál dolga és _hatásköre_, hanem a rendőrségé. Tökéletesen értem a problémát és szerintem is meg kell oldani, de pont a rendőrségen kopogtass ez ügyben.

5) megszámoljam neked, hogy mennyi játszótér van, ami zárt, ahova egy szerinted "csöves holland" sem ment be és ahova vihetted volna a gyereket? Ja, hogy megint a séta kerül képbe. Nos, van olyan, aki mögött nincs játszótér és mindig sétál a gyerekkel. Egyszer próbáld ki. Vagy ülj az autódba és kész.

+1 A fesztiválból szépen kaszál az állam és a főváros, a külföldi áruházakban elköltött forintok után is. Tudod, ÁFA, iparűzési adó és hasonlók. Ebből pedig jut a harmadik kerületnek is. Hogy az egészet itt kellene elkölteni, arról lehet beszélni, de talán nem a fesztiválhoz tartozó kérdés.

A fesztivál nyereségességét vagy veszteségességét én is meg tudom mosolyogni, mivel a beszállító Kft meg nyereséges, nem is kicsit. Ez már csak ilyen csiki-csuki. És ha őszinte vagyok, nem érdekel mennyit keres ezen Gerendai. Lehet csinálni helyette vagy megmutatni másnak is. Abban pedig személy szerint biztos vagyok, hogy a sziget többet hoz az országnak, mint az országimázs központunk. Pláne ha azt nézem, hogy a fiatalokat hozza be (akik ezek után fel tudják rajzolni a térképre, hogy hol vagyunk és még akár más ok miatt is visszajönnek ide...) és Európa hírű a magyar fesztivál.

Üdv,
readya, az Óbudai lakos

szigetmasszemmel 2011.08.16. 21:39:26

@readya: Hello, persze, igazad van több pontban, meg van amivel vitatkoznék, de a lényeg nem is ez, én a figyelmet szeretném egy picit ráirányítani erre az oldalra, mert sajnos erről nem nagyon esik szó.

Celtic 2011.08.17. 11:17:31

1. Hangero: ezt nem tudom, Ujbudan lakok, itt nem hallatszik, meg ha hallatszana is, en ugyis a SZigeten lennek :) Itt csak elmebeteg szomszedok vannak, akik a kannasbortol megorulve uvoltenek, visito kutyak es hasonlok.

2. Nagy betukkel benne van a programfuzetben es a honlapon is, hogy ha teheted, NE autoval gyere, mert nem tudsz parkolni. Ha valaki funkcionalis analfabeta, azzal nincs mit tenni.

3. Hol lenne hely ideiglenes parkolonak? Ha a SZiget egy hetre berli a teruletet, azert a maradek 51 hetben is oriztesse az ideiglenes parkolot? (Egyebkent, aki akar, vehet campingjegyet autonak is....es bemehet a Szigetre autoval, az ottani campingbe)
Es hogy oldanad meg, hogy csak a helyi lakos ne kapjon buntetest? Minden kocsirol lekerni a nyilvantartast, aztan "oke, ez Obudai, parkolhat, de nedd bammeg, ez Terezvarosbol jott, buntit neki!" ? Vagy hogy?

4. A bunko mindenhol bunko. Statisztikailag ennyi ember kozott van x resz bunko. Ez van, ezzel tenni nem lehet, elvegre tenyleg, meddig terjedjen ki az ellenorzes? Minden obudai parkra? Vagy a kornyezo keruletekre is? Ott meddig?

5. En Kelenfoldrol (neha) a Fovam terre viszem a gyereke, jatszani. Egyszeruen elvezi a villamosozast (is), meg mas ott a jatszoter. Meg egy csomo masik helyre, ami eszembe jut. De ha bemennek egy olyan helyre, ahol ifju titanok iszogatnanak, asse zavarna. Nehogy mar en legyek gondban...

+1. Teny, lehetne plusz penzt adni a keruletnek (egy reszebol, ami befolyik, nem a mostani befizeteseken felul). Sajnos, ez Magyarorszagon nem mukodik. Mint annyi mas sem. Minden evben elgondolkodok, miert nem tud az egesz orszag olyan szepen mukodni, mint a Sziget? Ahol az emberek mosolyognak (nemcsak a piatol/futol, hanem mert egyszeruen jol erzik magukat), kiternek egymas utjabol, van kozbiztonsag, van eu. ellatas, van kaja es pia, van szorakozas. Voltam a Belvarosi fesztivalon, ami ugye onkormanyzat altal szervezett haromnapos buli, ingyenes volt, jo zenekarok, kaja, pia dosztig, de osszesen 6 db WC...Namost, vagy magad ala hugyoztal vagy bealltal egy kapualjba. Masnap a kornyezo hazak korul meteres atmeroju hugyfoltok voltak :( Ennyit arrol, hogyf az onkormanyzat mennyire tud egy ilyesmit megszervezni, ehhez kepest a Sziget tulszervezett....

Gyermekláncfűrész 2011.08.17. 13:53:13

Elolvastam, egyfelől igazad van. Pici gesztusokkal, kis akarással, minimális pénzzel lehetne csökkenteni a helyiek tortúráját. Kívánom neked,hogy szülessenek megoldások. Ugyanakkor nem vagy áldozat. Városlakó vagy, minden előnyével hátrányával együtt. Neked a szigetből jut, egy hét kényelmetlenség. Más a belvárosban él, és nem ismeri csak hallomásból a „parkolóhely a ház előtt” kifejezést és szenved a forgalom állandó zajától.
Van, aki focipálya mellett tapasztalja a részeg állatok ámokfutását. Sokaknak évekig tartó építkezések nehezítik a mindenapjaikat. Hatalmas többség pedig úgy él, hogy nincs park, zöldterület a közvetlen közelébe ahova a gyermekeit ki tudja vinni játszani. Rengeteg szórakozóhely közelében is élnek emberek. Sehol nem lehet megoldás hogy a zavaró tényezőket egyszerűen megszüntetik.
süti beállítások módosítása